Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri i dalje problem s radnom snagom u turizmu

17.05.2018.

14:12

Autor: Petra Neuner Geržinić

(foto: Marko Jurinec/Pixsell)

(foto: Marko Jurinec/Pixsell)

Foto: - / -

Problema s radnom snagom i dalje ima u istarskom turizmu. Ta se kronična boljka pokušava riješiti kvotama, odnosno zapošljavanjem stranaca. U prva tri mjeseca radnih je dozvola za Istarsku županiju izdano gotovo kao u cijeloj 2017. No radnika nedostaje i u građevini, ali i u zdravstvu.

U pulskoj Općoj bolnici na snazi je reorganizacija jer je zbog nedostaka liječnika u Hitnom prijmu, dio kirurga, traumatologa i internista preusmjeren na rad na Hitnu. Irena Hrstić ravnateljica pulske Opće bolnice kaže:" Oni "de facto" ne rade posao za koji su se školovali, nisu tu specijalisti nego doktori medicine, što je žalosno", rekla je Hrstić.

Dok nema zainteresiranih i dok se ne vrate specijalizanti, to je jedino rješenje. U specijaliziranoj tvrtki poput CIMOS-a u Buzetu, pak, nedostatak radnika, prema neslužbenim informacijama rješavaju posudbom - i to radnika pulskog Uljanika. A u turizmu su rješenje- radnici iz drugih dijelova Hrvatske, ali i stranci. Uvedene su kvote. Roland Korotaj član Uprave Plave lagune pojašnjava:" Proces nažalost prilično spor i administrativno zamršen, ali treba reći da je tek prvi put da se radi na taj način. Na kraju ne možemo učiniti drugo nego pozdraviti, u suprotnosti bi realizacija turističke sezone bila upitna", ističe Korotaj.

U Plavoj laguni su predali zahtjev za 130 radnika iz kvota. Neki od njih možda su upravo među onih 2470 osoba kojima je ove godine u Istri odobrena radna dozvola. Još je 1000 zahtjeva u postupku. Robi Belušić načelnik sektora upravnih i inspekcijskih poslova PUI: "To je povećanje za gotovo četiri puta u odnosu na 2017. za isto razoblje. A najveći interes u ovoj godini je za radnike u ugostiteljstvu i turizmu za koje radne dozvole u prošloj godini nije ni bilo i bilježimo značajno povećanje od gotovo 100 posto za poslove u građevini i poslovima prometa i veza ", rekao je Belušić.

Najveći broj dozvola izdan je u sjedištu policijske uprave u Puli, pa Poreču i Rovinju, gdje su upravo najveće investicije u gradnji novih turističkih kompleksa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.