Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri kontrola sigurnosti na moru u sklopu akcije "Sigurna plovidba 2018"

01.08.2018.

14:38

Autor: Petra Neuner Geržinić

(foto: Petar Glebov/Pixsell)

(foto: Petar Glebov/Pixsell)

Foto: - / -

U svih osam lučkih kapetanija na Jadranu održana je cjelodnevna akcija pojačanog nadzora pomorskog prometa - "Sigurna plovidba 2018". Provjeravalo se, između ostalog, poštuju li se ograničenja brzine i minimalna udaljenost od obale, dokumenti voditelja brodica, broj putnika na turističkim brodovima.

U Istri se sigurnost na moru kontrolirala od Umaga do Raše. Naša polazna točka - Pula. I plovidba do Fažanskog kanala. A onda usred mora - pravi primjer pustolova. U zabranjenom 'plovu' talijanska brodica. Prolazi uz opomenu - ne smijete dalje od 50 metara od obale.

Nježno upozorenje i idemo dalje. Do brodice koja danske turiste prevozi na kupanje. Skiperu ovo nije prvi susret s Lučkom kapetanijom. Sva dokumentacija mu je uredna, brodica bez prekršaja, turisti zbunjeni. 

Ništa, rutinska kontrola koja je utvrdila da je sve u redu. I dozvole i vožnja. No nije tako bilo u svakoj kontroli Lučke kapetanije Pula. Ove godine izdano je 90-ak prekršajnih naloga. Najčešće zbog glisiranja ili vožnje unajmljenom brodicom bez dozvole, kaže kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc i dodaje: " Mi imamo u povećanju ljudi ne razmišljaju, usidre se u valama, vežu za stablo i kamenje- protivno sigurnosti plovidbe, moguće su velike nesreće , može se svašta desiti", pojašnjava Brenko Škerjanc.

Pa su i ovakve akcije nužne. Prevencije radi - kako bi se upozorilo na važnost poštovanja svih propisa u plovidbi i time očuvala sigurnost svih sudionika u pomorskom prometu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.