Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri nedostaje zidara i tesara

07.02.2016.

11:13

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri je manjak obučenih zidara i tesara. Taj se problem uočio kada se počeo opravljati građevinski sektor. S obzirom da nema zainteresiranah za školovanje za ta zanimanja, pretpostavlja se da će ih u idućih nekoliko godina nedostajati čak 100-njak.

Građevinski poduzetnici taj problem pokušavaju riješiti na različite načine. Igor Banović završio je školu za vodoinstalatera, ali posla nije bilo dovoljno, pa se obučio i za zidara. Ističe kako je posao fizički težak, ali je barem  prednost što si na zraku. I nisi uvijek na istom mjestu, istom terenu.

Mirko je zidar već 22 godine, i ponosan je na svoje zanimanje. Je li mu rad u svim vremenskim uvjetima utjecao na zdravlje? "Mislim da nije, imate ljudi koji obolijevaju u kancelariji tako onda mislim da je čisti zrak ipak drugačije, rekao je.
U tvrtki u kojoj rade, ova su zanimanja plaćena od 4 i pol do sedam tisuća kuna. Zaposlili bi još pet do deset radnika.
Nestašica zidara i tesara povezana je s nedavnim slomom građevnog sektora. Radnici koji su prije dolazili u Istru, sada odlaze u druge europske zemlje. Obrazovni sustav bi, umjesto da školuju kadrove za tržište nezaposlenih, obrazovne programe morao prilagoditi ovom decifitu, tvrde u Komori. U pulskoj stručnoj školi kažu da što god ponude, zanimanja nema. I to već deset godina.


Ove su godine uspjeli sastaviti razred keramičara, a imaju i soboslikare. Možda zbog toga, kaže ravnatelj Gavrić, što se ti poslovi brže dovrše, i brže naplate. A i radi se pod krovom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.