Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri održana velika javnozdravstvena akcija 'Hoditi i zdravi biti'

30.04.2016.

14:00

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije danas je u sedam istarskih gradova održana javnozdravstvena manifestacija 'Hoditi i zdravi biti'. Akcija je jako dobro uspjela, pješačili su i veliki i mali, i stari i mladi.

Pječalilo se u Poreču, Puli, Labinu, Pazinu, Rovinju, Umagu i po prvi puta u Buzetu. Ti su gradovi bili suorganizatori i domaćini manifestacije 'Hoditi i zdravi biti'.

Nataša Basanić Čuš iz porečke Udruge zdravi grad kaže kako je ruta bila lagana, od uvale Peškera do Plave lagune, a to je najljepša porečka šetnica. U Poreču je bilo dvjestotinjak sudionika.

Cilj je akcije prevencija kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti, koje su globalni javno zdravstveni problem, te promocija zdravog načina života.

Uz tjelesnu aktivnost, u ovom slučaju hodanje, u brizi za svoje zdravlje važna je pravilna ishrana i nepušenje. Ovdje nije bilo važno tko će stići prvi. Umjesto medalja sve je sudionike na cilju čekao zdravi obrok.

***

Jučer je u Poreču, također u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, održana znanstvena konferencija pod nazivom 'Zajedno s Vama do zdravlja'. Namjera je promicati prevenciju bolesti i promocija zdravog načina života.

Naime veliki broj kronično nezaraznih bolesti danas predstavlja teret javnom zdravstvu, kaže dr. Olga Dabović Rac sa Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. U prvom redu to je velika skupina kardiovaskularnih bolesti, potom dijabetes, pretilost kao globalni javno zdravstveni problem ali isto tako ne smijemo zanemariti ni veliko breme zloćudnih bolesti, kaže Dabović Rac.

'Hoditi i zdravi biti' samo je jedan od programa prevencije i ranog otkrivanja bolesti koje provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Uz tjelesnu aktivnost, u ovom slučaju hodanje, u brizi za zdravlje važna je pravilna ishrana i nepušenje.

Pješačilo se kroz istarski krajolik, ponegdje uz more, a sudionicima je organiziran zdravi obrok te majica za uspomenu.

Porazgovarali smo i s pješacima i s organizatorima; poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.