Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri pokrenut projekt zbrinjavanja vune

28.09.2019.

11:31

Autor: Klara Dujmović

(foto: Ivica Galović/Pixsell)

(foto: Ivica Galović/Pixsell)

Foto: - / -

Ovce se kod nas uzgajaju ponajprije zbog mesa, a zatim mlijeka. Pri tome je vuna koja se nekada koristila za izradu uporabnih predmeta nus-produkt. Njezino je zbrinjavanje sve veći problem. U Istri su tome odlučili stati na kraj. Pokrenuli su projekt zbrinjavanja vune

Istarska ovca godišnje daje do kilogram i pol vune. Franko Cetina sve zbrine i kaže: "Dolazili su Slovenci po nju. Ja je nisam nikada bacao ili sam vamo ili tamo dao, uglavnom snalazio sam se."

Organiziranog otkupa u Hrvatskoj nema. Od tisuću100 tona tek se četvrtina vune proda u otkup za kunu po kilogramu. Valentino Dražaič iz Agronomskog fakulteta ističe: " "Međutim, nas zabrinjava onih 75 % od kojih većina oko 30% se spali se vune,a 25% završi na divljim deponijima."

U europskim zemljama vuna nije otpad. Koristi se za izradu odjeće, kao gnoijivo ili izolacijski materijal. Neka bi se iskustva mogla primjeniti i kod nas.

Slično planiraju i u Istri. Putem županijske agencije povezati stočare, otkupiti vunu i od nje izrađivati torbe, odjeću, tepihe. Projekt je tek na početku. No, u Istri vjeruju da će se ostavriti, te da će kroz 4 do 5 godina postati samododrživ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.