Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri tradicionalno Bakalar na Badnjak

24.12.2017.

16:23

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U mnogim se domovima na Badnjak širi miris bakalara. Tog se običaja pridržavaju mnogi, unatoč tome što se ove godine na Badnjak ne posti. Tradicionalno u Istri se bakalar priprema na bijelo a u tome posebnu zadaću imaju muški članovi obitelji.

Za obitelj Buršić iz Vodnjana Badnjak je bez bakalara nezamisliv. Za njegovu je pripremu zadužen muški dio obitelji. Kuhani se bakalar se, kaže Milan Buršić, uz dodavanje maslinovog ulja i začina, mora dobro istući.Bakalar na bijelo, kaže Darinka Buršić, tradicionalno se na Badnjak jede uz tjesteninu i kelj. Postiti se ovoga Badnjaka ne mora. Najviše se jede upravo bakalar na bijelo. Ta je riba iz sjevernog mora u Istru doplovila u srednjemu vijeku. Zahvaljujući Venecijancu koji je trgovao sušenim bakalarom. Danas, sušeni bakalar prerađuju mnogi proizvodni pogoni. Upravo u vrijeme ovih blagana potražnja za njim se višestruko se poveća.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.