Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri trenutačno boravi 32-je tisuće turista

16.06.2020.

14:22

Autor: Nives Kalebić

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

To je nekoliko tisuća manje nego za vikend. Za prvi jači turistički vikend na Poluotoku je bilo 40-ak tisuća gostiju. Nisu to ni približno uobičajene brojke za lipanj, o prognozama za sezonu teško je govoriti, no optimizam ipak raste.

-

U posljednjih mjesec dana svakoga je vikenda u Istri više gostiju. Prije dva tjedna bilo ih je 20 tisuća, ovog vikenda dvostuko više. Promet raste i broj turista se povećava, no to su malene brojke za lipanj, ističe direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević. Kakva će biti sezona vidjet će se tek oko polovice srpnja.

U Istri je od početka godine do danas ostvareno 195 tisuća dolazaka i 835 tisuća noćenja. To je 17 posto od lanjskog turističkog prometa. Najbolje su popunjeni kampovi i urbane kuće za odmor. Tako je i u Rovinju - direktorica tamošnje Turističke zajednice Odete Sapač.


U rovinjskim hotelima trenutačno boravi samo 3 tisuće gostiju. Da nije bilo epidemije koronavirusa sada bi ih bilo 25 tisuća, ističe predsjednik uprave Maistre Tomislav Popović. Dodaje kako je rano prognozirati ishod ove turističke godine

Velike se nade stoga ulažu u goste koji će stići automobilima. Istra je tu u prednosti zbog blizine naših emitivnih tržišta Njemačke, Austrije i Slovenije. No kakva će biti sezona tek ćemo vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.