Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri za božićne i novogodišnje blagdane 20 tisuća gostiju

07.12.2016.

13:59

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezervacije turističkih dolazaka za blagdane već su počele. U Istri se očekuje više od 20 tisuća gostiju i gotovo 70 tisuća noćenja. Prema podacima istarske Turističke zajednice, booking je zasad za nekoliko postotaka bolji od lanjskog.

Za doček Nove godine u Istri će biti otvoreno tridesetak većih hotela. Već sada se zna da će biti potpuno rasprodani. Direktor pulske Histrije Tomislav Korošec kaže kako u ovom trenutku možemo reći da smo skoro u potpunosti popunjeni, znači, mi za sada imamo preko 500 gostiju od kojih većinom iz tradicionalnih tržišta. To su prije svega Italija, Austrija i Njemačka.

Rezervacije za doček počele su ranije nego lani i, za razliku od prošlih godina kada su turisti ostajali 3 dana, aranžmani su četverodnevni ili petodnevni. Sandra Gobin iz agencije Uniline kaže kako imaju 30% više rezervacija unatoč tomu što su - zbog sve boljih hotela - i cijene više od nekadašnjih.

"Aranžmani grupni koje organiziramo, 1 gost u grupi recimo boravak od 5 noćenja plati od 200 do 500 eura, ovisi o kategoriji hotela."

U sklopu aranžmana hoteli, kao i uvijek, organiziraju i dočeke. No, sve je više i individualnih gostiju, najčešće mladih ljudi koji biraju doček na trgu. I tu nastupaju hosteli, kojih je samo u Puli 20-ak. Sandra Diković iz pulskog Pipistrela zadovoljna je s rezervacijama.

"Za sada su nam pune bračne sobe, očekujemo zahtjeve za rezervacijama za višekrevetne sobe. Praktički, gosti su nam iz područja Slovenije."

Povećanje broja noćenja za 3-4 posto, koje će se prema procjenama dogoditi u Istri, zapravo je u skladu sa svjetskim turističkim putovanjima koja su u stalnom porastu. Osim što se tome prilagođavamo kao domaćini, čini se i sve više kao putnici. U agencijama ističu kako su rezervacije Istrana za doček u inozemstvu veće za 20 posto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.