Hrvatski radio

Radio Pula

U Istri zatvoreno 128 obrta

24.11.2013.

13:10

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove je godine u Istri zatvoreno čak 128 obrta, najviše u trgovini, ugostiteljstvu i osobnim uslugama. Posljedica toga je pad gospodarske aktivnosti i veća stopa nezaposlenosti. Nešto je smanjen broj obrta u blokadi, no to neće pomoći istarskom obrtničkom sektoru u teškoj zimi koja ga čeka.

Istarski obrtnici izgleda dijele sudbinu svojih kolega u drugim županijama. Iako je Istra najturističkija regija obrtnike čeka teška zima. Trebaju opstati oni, njihovi radnici i obitelji, a nade polažu u mjere za pomoć obrtništvu i malom poduzetništvu koje Istarska županija planira dogodine ostvariti u suradnji sa svim gradovima. 

Ionako teško stanje u obrtništvu moglo bi dodatno otežati najavljeno znatno smanjenje komorskog doprinosa predviđeno Zakonom o obrtu čije je donošenje u tijeku. Moguće smanjenje doprinosa najviše će se odraziti na poslovanje Obrtničke komore, zaposlenike, ali i članove komore. 

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska nada da će Obrtnička komora ipak zadržati sve članove. Osobito zbog pomoći koju pruža članovima, poput zastupanja u različitim pitanjima do davanja savjeta o radu i informacija o sredstvima koja se mogu dobiti iz Europske unije. Trenutačno su po istarskim gradovima u tijeku radionice o povoljnim kreditima koje obrtnicima nudi Hrvatska banka za obnovu i razvitak. 

Više u tonskom prilogu.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.