Hrvatski radio

Radio Pula

U kaštele Pietrapilosu i Morosini Grimani ulaže se 22,5 milijuna kuna

03.02.2017.

15:52

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak 22 i pol milijuna kuna bit će u iduće dvije i pol godine uloženo u obnovu te razvijanju kulturnih i turističkih sadržaja u kaštelima Grimani Morosini u Svetvinčentu i Pietrapelosi u Buzetu. Riječ je projketu pod nazivom KulTERRA.

KulTERRU s 85 posto vrijednosti financira Europska unija, uključeno je 12 partnera iz javnog, civilnog i privatnog sektora a nositelj projekta je općina Svetvinčenat. Od Kultere - do sada najvrjednijeg projekta u povijesti Svetvinčenta, općina ali i drugi partneri puno očekuju. Obnovit će se srednjovjekovni kaštel Grimani Morozini, otvoriti izložbeni prostor, sala za različita događanja, postavit će se zbirka starog oružja, smjestiti suvenirnica, prezentacijski centar....Cilj je, kroz nove turističke i kulturne proizvode, poboljšati rezultate izvan sezone a općinu "brendirati", među ostalim, i kao odredište za vjenčanja, kaže načelnik Dalibor Macan:

Grad Buzet i općina Svenvinčenat dugogodišnji su partneri na različitim projektima a Kultera je vrhunac te suradnje. Posebnu pozornost pri obnovi buzetske Pietrapeloze posvetit će se prilagodbi svih sadržaja osobama s invaliditetom, naglašava gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić:

Cilj projekta bit će postignut ako se izravno ili neizravno do 2024-te zaposli 45-ero ljudi i pokrenu 4 gospodarstva. Ako se, kako se također planira, ostvari povećanje broja noćenja za 10 posto u predsezoni i posezoni, blagajne Svetvinčenta i Buzeta Kultera će obogatiti za oko milijun kuna godišnje.

 

 

Više u tonskom prilogu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.