Hrvatski radio

Radio Pula

U Labinu otvoren 1. Bijenale industrijske umjetnosti

02.03.2016.

15:16

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Performansom u sjećanje na rudare u Labinu je otvoren 1. Bijenale industrijske umjetnosti koji će u idućih sedam mjeseci predstaviti radove čak osamdeset suvremenih umjetnika iz cijeloga svijeta. Radovi će biti izloženi na više gradskih lokacija.

Rudarskim pozdravom organizatori Bijenala uveli su mnogobrojne štovatelje suvremene umjetnosti u jedan od najvećih projekata ove vrste u Hrvatskoj. Dan rudara i 95. obljetnica Labinske republike odabrani su i kao početak manifestacije koja bi trebala biti svojvrsni uvod u još ambiciozniji projekt stvaranja podzemnog futurističkog grada na mjestu negdašnjeg rudnika i to u idućih nekoliko godina.

Na više gradskih lokacija moći će se vidjeti radovi iznimne umjetničke vrijednosti poput onih velikog njemačkog avangardnog umjetnika Josepha Beuysa kojem je bio posvećen prvi dan Bijenala.  

Izbornik domaćeg dijela programa je povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, a radove inozemnih umjetnika odabrala je talijanska barunica Lucrezia de Domizio Durini. 

Poslušajte tonski prikaz. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.