Hrvatski radio

Radio Pula

U Medulinu konferencija o Greenfield investicijama

24.03.2017.

14:02

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska nije ni izdaleka na investicijskoj karti gdje bi trebala biti. Potreban je novi gospodarski model usmjeren na izvoz, a za to su važne Greenfield investicije, istaknuto je u Medulinu gdje su se okupili predstavnici državnog vrha, gospodarskog sektora, akademske i lokalne zajednice.

Jedna od najvećih domaćih greenfield investicija je ulaganje Belupa u farmaceutsku industriju vrijedno pola milijarde kuna. U okviru nove tvornice otvorit će se stotinjak novih radnih mjesta, a otvara se i mogućnost širenja na nova strana tržišta, kaže predsjednik uprave Podravke Marin Pucar.

Dosad je većina greenfield investicija bila usmjerena na turizam, uslužne djelatnosti i trgovinu. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističu kako se zalažu za što veća ulaganja u industriju, kaže Gordana Deranja iz HUP-a ističući kako treba nastaviti s reformama.

Uz administaracijske prepreke, glavne prepreke za investicije su i nepredvidivost gospodarske politike te pravna nesigurnost. Na rješavanju ovih problema rade i ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje te rada i mirovinskog sustava, kažu ministri Lovro Kušćević i Tomislav Ćorić.


Za privlačenje greenfield investicija uvjete mora stvoriti država, ali, upozoreno je kako je potreba i dobra suradnja s lokalnim vlastima. Upravo investicije koje se realiziraju u turizmu, ove godine vrijedne 800 milijuna eura, ostvaruju se na tamo gdje je ta suradnja dobra.

Istaknuto je kako je cilj kroz investicije povećati gospodarski rast od 4 do 8 posto na godišnjoj razini u idućih deset godina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.