Hrvatski radio

Radio Pula

U Medulinu predstavljeni projekti u sklopu kurikuluma zavičajnosti

25.05.2018.

11:16

Autor: Džana Banić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

U Medulinu su predstavljeni projekti ostvareni u sklopu kurikuluma zavičajnosti u ovoj pedagoškoj godini u istarskim predškolskim ustanovama pod nazivom "Istra u očima djece - medijima do očuvanja baštine". Manifestaciju prati i stručni skup o očuvanju istarskog zavičajnog identiteta.

"Predškolci" iz Dječjeg vrtića Medulin, domaćina ovogodišnjeg, četvrtog po redu "Festivala zavičajnosti" u sklopu kurikuluma zavičajnosti bavili su se pričama o potopljenim brodovima uz obalu Istre, kaže ravnateljica vrtića Severka Verbanac: " Naučili smo o Rimskim vilama, o Histrima, o Apoksiomenu, a pričali smo i o mitske priče kao što je priča o Zlatnom runu, Agronautima, osnutku grada Pule", kaže  Verbanac. 

Mališani su danas u Medulinu i Premanturi imali bogat program. Posjetili su, među ostalim, arheološko nalazište Vižulu, vidjeli kako se na Funtani prala roba, posjetili Kuću prirode, učili kako se izrađuju tići, šišarice i fuži.

Dio tradicije mjesta domaćina Fetivala zavičajnosti pokazao je i načelnik općine Goran Buić odjenuvši tradicionalnu odoru pripadnika hrvatskog sokola Medulina. Buić je istaknuo i kako je prije točno 100 godina održana zadnja aktivnost hrvatsko - medulinskog Sokola i nakon toga su nažalost bitl zabranjeni. Samo zbog toga , ističe Goran Buić što su htjeli govoriti hrvatskim jezikom, po domaći, po Istarski.

Stručni skup je važan iskorak u projektu učenja o zavičajnosti a u njegovu je radu sudjeluje stotinjak odgojitelja, istaknuo je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica dodavši kako vjeruje da je ovo jedan model kojeg ćemo nastojati pratiti i u idućim godinama.

Skup se održava se pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje, a njegovim sudionicima računa se kao stručno usavršavanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.