Hrvatski radio

Radio Pula

U Međunarodnom tjednu sestrinstva apel na alarmantno kadrovsko stanje

11.05.2019.

10:09

Autor: Tatjana Kaštelan

Diljem zemlje obilježava se Međunarodni tjedan sestrinstva (foto: Borna Filić/PIXSEL)

Diljem zemlje obilježava se Međunarodni tjedan sestrinstva (foto: Borna Filić/PIXSEL)

Foto: - / -

Međunarodni tjedan sestrinstva obilježava se pod motom 'Sestrinstvo – glas koji vodi! Zdravlje za sve!'. Medicinsko osoblje apelira na mjerodavne institucije i upozorava da je stanje u sustavu alarmantno zbog nedostatka sestara i tehničara. Problem je prisutan u svim bolnicama, pa tako i u Puli.

S ulaskom u Europsku uniju Hrvatsku su snašle zdravstvene poteškoće. Migracije radne snage bile su očekivane, no, nažalost, mi ne možemo konkurirati primanjima koje nude razvijene zapadno europske države.

Prema sistematizaciji u pulskoj bolnici nedostaje gotovo 80 medicinskih sestara, a najveći problem je nemogućnost zapošljavanja na zamjene za bolovanja i porođajna odsustva, kaže glavna medicinska sestra pulske Opće bolnice Irina Pucić.

Na tržištu rada nema slobodnog kadra za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta, dugih bolovanja i porođajnih odsustava. Medicinske sestre su žene, najčešće su to žene uz bolovanja male djece. Došli smo na dno rezerve, ističe Pucić. U tijeku su natječaji za petnaest sestara na koje se prijavilo svega dvoje kandidata.

Istra trenutačno broji 1603 aktivnih medicinskih sestara i tehničara, od čega ih je 277 u statusu mirovanja, zbog porođajnih dopusta ili odlaska u inozemstvo, kaže predsjednik podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Boris Kopić.

Od 24-vero učenika u razredu medicinara samo se dvoje očitovalo da bi radilo u struci. Ostali će, kažu, ili u inozemstvo, u turizam ili pak neku drugu djelatnost. Sestre i tehničari rade u vrtićima, domovima, bolnicama i zdravstveni je sustav bez njih nezamisliv.

Najčešće su prve na meti pacijenata, nerijetko su izložene nasilju na radnom mjestu za koje – nema opravdanja. Reorganizacija rada odnosno sistematizacija radnih mjesta u novoj bolnici, koja će je i po arhitektonskom obliku drugačija, bit će neminovna.

Prioritetno treba motivirati zdravstvene djelatnike da ostanu u svojoj djelatnosti, jer mnogi odlaze ili ne dolaze jer su troškovi u Puli, u odnosu na primanja, previsoki.

U povodu Međunarodnog tjedna sestrinstva i njihova međunarodnog dana 12. svibnja – u subotu će se od 10 do 12 sati na pulskoj tržnici održati javnozdravstvena akcija. U ponedjeljak će se, pak, u pulskom Circolu s početkom u 18s ati održati stručni sastanak medicinskih sestara i tehničara.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U Međunarodnom tjednu sestrinstva apel na alarmantno kadrovsko stanje

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.