Hrvatski radio

Radio Pula

U Novigradu održano 28. ekipno državno prvenstvo u podvodnom ribolovu

19.10.2021.

14:17

Autor: Tomislav Šikić

Pobjednici (Foto: HSSRM/ustupljena fotografija)

Pobjednici (Foto: HSSRM/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Proteklog se vikenda, 15. i 16. listopada, u Novigradu održalo 28. ekipno prvenstvo RH u podvodnom ribolovu. Organizator, HSSRM za domaćina natjecanja odabrao je SRK Erik Radin. Prvak države postala je ekipa Pješčane uvale iz Pule.

Ekipa je bila u sastavu Dejan Micković, Matej Njavro i Manuel Širola uz pomoć mladog barkajola Andreja Petrovića s osvojenih 23198 bodova. Druga je bila ekipa Marlere iz Ližnjana s osvojenih 15470 bodova, u sastavu Sandi Peruško, Sandi Imbrišić i Igor Kuzmanović, a treća ekipa Periske iz Ploča u sastavu Antonio Buratović, Luka Fatović i Tomislav Miličević s 15141 osvojenim bodom.

Natjecanje je počelo u petak verifikacijom, sastankom i svečanim otvaranjem Prvenstva uz vodstvo Erosa Sorića, opunomoćenika HSSRM, Igora Žokalja, glavnog suca, Marina Reinića kao suca pripravnika, Danjela Županića kao voditelja natjecanja i Mariele Radin kao predstavnice domaćina. Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa s 42 natjecatelja iz cijele Hrvatske.

Dobrodošlicu natjecateljima su kratkim govorima zaželjele dogradonačelnica Grada Novigrada Vivijana Fakin i direktorica TZ Grada Novigrada Vesna Ferenac. Institucije koje su predstavljali financijski su pomogle natjecanju.

Natjecanje je počelo u subotu u 8:30. Pritom se osam ekipa odlučilo za sjever zone, a sedam za jug. Tijekom natjecanja suci su obilazili zonu lova i provjeravali poštuju li sve ekipe odrednice iz propozicija, ima li ulova i kakav je. Nakon obilaska cijele zone vidjelo se da su na jugu ulovilii više ribe i da će vjerojatno oni koji su se odlučili za taj dio zone biti bolje plasirani, što se kasnije i obistinilo.

Na odluku gdje će ekipe loviti utjecale su i višednevne pripreme, tijekom kojih su natjecatelji mogli uočiti gdje ima najviše ribe -  konja u jatima, cipala, fratri ili pici. Na tu odluku utječu i vremenske prilike, vrsta vjetra, tlak te niz drugih parametara. Na kraju se pokazalo da je tramontana koja je puhala u danima prije natjecanja jako utjecala na ribu.

Nakon natjecanja, koje je završilo u 13:30 sati, ekipe su se počele okupljati oko matičnog broda zbog predaje ulova nakon čega su svi svojim plovilima krenuli u matične luke te su se svi okupili očekujući najuzbudljiviji dio natjecanja – vaganje. Neke  su ekipe kažnjene te čak i diskvalificirane zbog nepoštivanja zakonom određenih minimalnih duljina nekih riba. 

Uz gromoglasan pljesak i čestitanje najboljima završio je sportski i najuzbudljiviji dio natjecanja te su ekipe nastavile druženje. Uz večeru podijeljena su i priznanja za najbolje plasirane i sve zaslužne. Nagradu za prvo mjesto predala je Mariela Radin, predsjednica SRK Erik Radin, koja je zahvalila Savezu na ukazanom povjerenju, natjecateljima na dolasku i trudu, a svojim pomagačima iz kluba na vremenu i energiji koje su uložili kako bi natjecanje prošlo u najboljem mogućem redu. Riječi potpore dao je i izbornik reprezentacije Mislav Čalo koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.