Hrvatski radio

Radio Pula

U Novigradu uspješno odrađena još jedna eko akcija

29.03.2022.

11:12

Autor: HRT

Eko akcija u Novigradu

Eko akcija u Novigradu

Foto: ŠRC Erik Radin / ustupljena fotografija

Odrađena je još jedna uspješna eko akcija čišćenja mora. U nedjelju 27. ožujka članovi Sportsko ribolovnog kluba "Erik Radin" iz Novigrada, njih ukupno 21, od 11 do 13 sati očistili su od otpada podmorje na području novigradskog Mandrača i gradskoj plaži do lukobrana. 

Eko akcija u Novigradu

Eko akcija u Novigradu

Foto: ŠRC Erik Radin / ustupljena fotografija

Akcija, inače treća po redu od najavljene četiri, od prethodnih se razlikovala tomu što su sudionici odvojili i oprali od mulja otpad koji se može reciklirati, a ujedno su spašavali i rakove zapetljane u mreže. Kao i u dosadašnjim akcijama, sakupljen je pun spremnik otpada.


Podsjetimo, sve eko akcije čišćenja mora koje provodi i organizira SRK Erik Radin dio su projekta "Festival mora" u okviru mjere "Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi”, za programsko razdoblje 2014.-2020. U Projektu SRK "Erik Radin" ima partnera, Osnovnu školu Rivarela Novigrad. Tako će učenici tijekom manifestacije Novigradsko proljeće, koja traje od 4. do 8. travnja, imati niz radionica na kojima će od dijela otpada osmisliti i načiniti nove predmete. Pokazat će na taj način da otpad, iako se ne bi ni smio naći u moru, ipak nije smeće, već sirovina koja se uz maštu i volju može prenamijeniti. Zalaganje osnovnoškolaca bit će zaokruženo izložbom predmeta načinjenih od otpada koja će biti upriličena 9. travnja u Novigradu. 


Prije nedjeljne akcije održane su još dvije, jedna 16. svibnja 2021. i druga 25. rujna 2021. godine. 


"Festival mora" sufinancira se putem FLAG natječaja FLAG-a Pinna nobilis za Podmjeru 3.1.1. Potpora za edukativne aktivnosti podizanja ekološke svijesti i uključivanja u čišćenje luka, mora, priobalja i podmorja" iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo ( Mjera III.3 Provedba strategija lokalnog razvoja koju podupiru FLAG-ovi).


Eko akcija u Novigradu

Eko akcija u Novigradu

Foto: ŠRC Erik Radin / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR