Hrvatski radio

Radio Pula

15:15 / 04.07.2016.

Autor: Džana Banić

U obnovu termoelektane Plomin 2 ulaže se 27 milijuna eura!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja iduće godine HEP će uložiti gotovo 27 milijuna eura u modernizaciju Plomina 2. Obnovom turbine i ugradnje tzv. denox postrojenja za izdvajanje dušikovog oksida, emisija štetnih plinova termoelektarne na ugljen do početka 2018-te smanjit će se na razinu koju propisuje Europska unija. 

Suvremeno tzv. denox postrojenje vrijedno više od 17 milijuna eura, smanjit će emisiju dušičnih oksida na razinu ispod 80 miligrama po kubnom metru, naglašava direktor termoelektrane Plomin Mihajlo Mirković:

Ugovor za ovo postrojenje potpisan je lani, gradilište se otvara na jesen dok će ugradnja opreme početi u svibnju iduće godine. Istodobno s modernizacijom turbine za koju je ugovor vrijedan 9 i pol milijuna eura potpisan prošlog tjedna. Riječ je, kaže Mirković, o poslu koji se obavlja otprilike svakih dvadesetak godina a po njegovu dovršetku termoelektani Plomin produžit će se radni vijek za čak 200 tisuća sati, povećati učinkovitost i smanjiti emisija ugljičnog dioksida.

Iza idejnog rješenja za oba velika projekta stoje inženjeri i tehnolozi iz termoelektrane Plomin i stručnjaci iz HEP-a, a oni će i nadzirati sve radove koje će izvoditi strana tvrtka.

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.