Hrvatski radio

Radio Pula

U općini Fažana i pulskoj gimnaziji dan je žalosti

01.12.2015.

16:16

Autor: Kornelija Benazić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U općini Fažana i pulskoj gimnaziji dan je žalosti. Sugrađani i učenici opraštaju se od djevojaka stradalih ovoga vikenda u prometnoj nesreći nadomak Fažane. Stravična nesreća u kojoj su uz dvije preminule maloljetnice ozlijeđeni 18-godišnja vozačica, te još pet maloljetnika.

U javnosti se preispituje izmjene Zakona o sigurnosti prometu koje su ukinule zabranu upravljalnja automobilima jače snage mlađima od 24 godine, ali i okolnosti pod kojima se dogodila stravična nesreća.

18-godišnja vozačica Citroena Xare nije prelagodila brzinu uvjetima na cesti i dogodila se tragedija. Automobil kojim je upravljala nije bio više kategorije. Mladi vozači ove su godine u Istri prouzrokovali osam prometnih nesreća sa osmero smrtno stradalih. 

Što se tiče izmjene Zakona o sigurnosti prometa, on nije imao utjecaja na ove nesreće jer niti jedna prometna nesreća nije s edogodila zbgo toga što su mladi vozači upravljali vozilom više kategorije nego što je zakon prije ovoga zabranjivao. No, zakon o sigurnosti prometa i dalje ima na snazi odredbiu da mladi vozači ne smiju uopće imati alkohola u krvi. 18- godišnja vozačica imala je iako ne visokih ipak 0,26 promila. Životima dvaju djevojaka presudila je mladalačka nesmotrenost. Čak ih se osmero ukrcalo u atomobil. Četvero je bilo na stražnjim sjedalima, a dvoje čak u prtljažniku. Opterećenje vozila uz neprilagođenu brzinu, bilo je zasigurno presudno.

Vještaćenje bi trebalo rasvijetlili uzrok tragedije. A tragedija je duboko dirnula stanovnike općine Fažana u kojoj su živjele poginule djevojke. Danas je u Fažani Dan žalosti, kao i u pulskoj gimnaziji. Nastavu je zamijenio komemorativni skup. Ravnateljica pulske gimnazije angažirala je tim za psihološke krzine intervecije. Stručnjaci pomažu učenicima, roditeljima i profesorima.

Više možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.