Hrvatski radio

Radio Pula

U Pazinu glavno čvorište širokopojasnog interneta za Istru

17.06.2020.

11:58

Autor: Petra Neuner Geržinić

Renato Krulčić ( foto:Davor Puklavec/PIXSELL )

Renato Krulčić ( foto:Davor Puklavec/PIXSELL )

Foto: - / -

U Istarskoj je županiji, u sklopu Rural Network Project-a, predviđen smještaj devet komunikacijskih centrala, a na području Pazina bit će smješteno glavno čvorište širokopojasnog interneta za cijelu Istru. Ta je lokacija predstavljena danas u Pazinu.

-

U Euorpskoj uniji danas je osnova za brzinu iNtereneta 100 MB u sekundi, a primjerice u Pazinu postoje mjesta s mizernih dva mega bajta u sekundi. Stoga je Pazin s partnerima i gradovima Labinom i Buzetom prije tri godine krenuo u projekt, tumači pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Nakon završetka projekta na gotovo 3000 adresa s područja Pazina bit će omogućeno spajanje korisnika na ultrabrzu širokopojasnu optičku infrastrukturu, mrežu najnovije generacije.

Ovim je projektom, dakle, važno stvoriti infrastrukturu koju će onda, kaže Krulčić, prepoznati davatelji usluga, operaterima koji će moći ponuditi građanima brzinu intereneta, onoliku koliko su, jasno, građani spremni platiti. No ta će im se mogućnost ostvariti do lipnja 2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.