Hrvatski radio

Radio Pula

U Pazinu predstavljen proces pripreme cukerančića

19.01.2018.

14:22

Autor: Klara Dujmović

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Pazinski cukerančić zaštićen je kao naša nematerijalna kulturna baština. Točnije zaštićeno je umijeće pripreme ove tradicijske slastice specifične za središnju Istru. Ovih je dana, kao rezultat, dvogodišnjeg projekta u Pazin stiglo i službeno pismeno rješenje Ministarstva kulture.

Umjeće pripreme Pazinskog cukerančića zaštićeno je kao kulturno dobro. Iako u Istri postoji više varijacija ove slastice, pazinski se cukerančić pripravlja po točno određenom načinu i sastojcima. U njegovoj se pripremi koristi amonijak, a ispečeni se i ohlađeni cukerančić umače u bijelo vino i malvaziju. Tako ih priprema i Davorka Šaina domaćica iz Pazina.

Tradicija izrade cukerančića održala se upravo zahvaljujući domaćicama koje su znanje prenosila na kćeri i unuke. Taj je suhi kolač ističe novinar Davor Šišović, oduvijek dio identiteta Pazinštine.

Cukerančić je već stoljećima dio povijesti pazinštine no slastica je i danas prisutna u tamošnjim domaćinstvima. Proizvode ga i slastičarski i pekarski obrti. U onome Alide Vadanjel dnevno se ispeče nekoliko desetaka kilograma.

Nositelj zaštite Pazinskog cukerančica je lokalna agencijska grupa Središnja Istra. Pazinski cukerančić prva je gastronomska delicija iz Istre koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. Inače među 160 hravstkih zaštićenih dobara, desetak ih je iz Istre.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.