Hrvatski radio

Radio Pula

11:10 / 04.03.2021.

Autor: Tomislav Šikić

U pokretu - o putujućim trgovcima kroz Istru i u njoj

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: POU Poreč/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U suradnji s Etnografskim muzejom Istre, Pučko otvoreno učilište Poreč organizira izložbu "U pokretu" autorica Mirjane Margetić i Nikoline Rusac. Likovni postav: Tina Erman Popović. Izložba će biti otvorena 4. ožujka u 18 sati u Maloj galeriji, Narodni trg 1.

Trajanje izložbe do 3. travnja. 
Radno vrijeme galerije: svakim danom 16 – 20 sati
(u radnom tjednu prijepodnevni posjet izložbi možete dogovoriti na tel. 052/887-217)
nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno
 
Izložba ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine. Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i svoje proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Time su trgovanje održavali živim, a istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo trgovina ili su prometno bile loše povezane.


Četiri su glavne tematske cjeline izložbe. Kako se i gdje kretalo te tko je i što sve prodavao prikazano je u prvoj cjelini koja naglasak stavlja na trgovinu u pokretu. Sljedeća cjelina odnosi se na sajmove kao neizostavna mjesta odvijanja trgovine, a ujedno sa značajnom društvenom ulogom. Unatoč patrijarhalnom sustavu žene su u domeni trgovine nerijetko imale vrlo važnu i odlučujuću ulogu, o čemu je riječ u cjelini o ženskoj strani trgovine. Zadnja tema odnosi se na ilegalnu trgovinu, koja je, premda tajna, oduvijek bila prisutna u svakodnevnom životu žitelja Istre.

Autorice izložbe: U pokretu - o putujućim trgovcima kroz, i u Istri

Nikolina Rusac, dokumentaristica i kustosica
Etnografski muzej Istre, Pazin
Rođena 1989., živi i radi u Pazinu, zaposlena u Etnografskom muzeju Istre. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla titulu magistre etnologije i kulturne antropologije te magistre muzeologije i upravljanja baštinom. Autorica je (i suautorica) nekoliko stručnih radova etnološke  i muzejsko-dokumentacijske tematike.

Mirjana Margetić,  muzejska savjetnica pedagoginja i kustosica
Etnografski muzej Istre, Pazin
U Etnografskom muzeju Istre radi od 2000. godine. Kao kustosica zadužena je za zbirku Proizvodnja tekstila, odjeće, obuće, odijevanje i osobni predmeti koja je i obrađena i prikazana u istoimenom katalogu. Potpisuje (su)autorstvo nekoliko muzejskih izložbi i rad na stalnom postavu muzeja. Područje njenog stručnog interesa vezano je uz istraživanje tradicijskih obrta, dječje kulture, uskršnjih običaja i dr. Kao muzejska savjetnica pedagoginja radi na osmišljavanju i provođenju muzejsko- edukativnih programa vezanih uz sve dobne skupine posjetitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.