Hrvatski radio

Radio Pula

U Poreču i Zagrebu započinje 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

10.11.2020.

08:01

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/sommelier.hr/autor Zoran Vodopija

Foto: snimka zaslona/sommelier.hr/autor Zoran Vodopija

Foto: - / -

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice započinje 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske. Zbog epidemioloških razloga Prvenstvo je podijeljeno u dva dijela: izlučna natjecanja (četvrtfinale) i završna natjecanja (polufinale i finale).

Prvi dio - izlučna natjecanja započet će istovremeno u Poreču i u Zagrebu danas od 14:00 do 17:00 sati. Kandidati će se natjecati u četiri discipline: pismeni test, opis dvaju vina, ispravak vinske liste, prepoznavanje četiriju vina.

U polufinale ulazi dvanaest natjecatelja s najviše osvojenih bodova. 

Polufinale i finale će se održati u Zagrebu u ponedjeljak, 7. prosinca od 10:00 do 18:00 sati. U polufinalu dvanaest natjecatelja očekuje pismeni test na engleskom jeziku, prepoznavanje četiriju različitih stilova piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.  

Foto: snimka zaslona/logo/sommelier.hr 

U finalnome natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu dvaju domaćih i jednog stranog vina “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim jelovnikom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja.

Finalno natjecanje odvija se na engleskom jeziku. 

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 26 kandidata koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima. 

Hrvatski sommelier klub sa sjedištem u Puli neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Broji petstotinjak članova. Glavna zadaća mu je napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana - ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.