Hrvatski radio

Radio Pula

U Poreču konferencija o palijativnoj skrbi, u Puli kreće tečaj za volontere

04.10.2019.

16:03

Autor: Tatjana Kaštelan

Palijativni sustav Istre primjer je ostalima (foto: Liga protiv raka Pula)

Palijativni sustav Istre primjer je ostalima (foto: Liga protiv raka Pula)

Foto: - / -

U Poreču počinje trodnevna konferencija sa središnjom temom 'Izvrsnost u palijativnoj skrbi. Okupit će vodeće stručnjake u palijativi Hrvatske, ali i međunarodne goste. Organizatori su Istarski domovi zdravlja i Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskoga liječničkog zbora.

U Hrvatskoj se posljednjih godina dogodio uzlet kvalitete palijativne skrbi – formirani su timovi za pomoć i potporu oboljelima i njegovateljima, dok istovremeno jača struka. Sve to s namjerom stvaranja najbolje moguće podrške. Upravo zato naglasak dajemo na izvrsnost, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije Ante Ivančić.

Istra je postala tradicionalno mjesto okupljanja svih koji se bave pružanjem ili organizacijom palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj. Važno je težiti najvišoj kvaliteti i uspješnosti i za pacijenta i za njegovatelja. Još 2005. godine počelo se s volonterima, potom od 2011. godine u Domu zdravlja, kao jedinstveni sustav s vanjskim specijalistima. Po principu dolaska u kuće bili smo prvi, što je i drugdje prihvaćeno, zbog čega nam jako drago, dodaje Ivančić.

Konferencija obuhvaća preko 40 predavanja, šest radionica i okrugli stol na kojemu će sudjelovati domaći i strani stručnjaci. Istovremeno, Liga protiv raka Pula, koja je i suorganizator ove konferencije organizira besplatni tečaj za volontere palijativne skrbi koji počinje u srijedu, 9. listopada, u 18 sati u prostorima Lige, Nobileovoj ulici broj 1.

Boris Kopić, predsjednik Lige protiv raka Pula, kaže kako će tečaj održavati eminentni stručnjaci s dugogodišnjim radom u palijativnoj skrbi; od liječnika, psihologa, psiho onkologa i ostalih članova palijativnih timova. Volonter palijativne skrbi druži se s bolesnikom i članovima obitelji, pribavlja mu namirnice i lijekove ili mu priprema obrok te može pomoći u brojnim drugim dnevnim obvezama i aktivnostima.

Tečaj se održava svaka srijede i traje do 13. studenoga. Nažalost, sve je više potrebitih, no tu je i suradnja s Palijativnim timom Istarske županije te s Bolničkim timom za palijativnu skrb. Cjelokupni sustav, u svakom slučaju, može pomoći oboljelima odnosno obiteljima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: U Poreču konferencija o palijativnoj skrbi, u Puli kreće tečaj za volontere

Boris Kopić, Liga protiv raka Pula, o tečaju za volontere u palijativi

Ante Ivančić, Istarski domovi zdravlja, o trodnevnoj konferenciji 'Izvrsnost u palijativnoj skrbi'

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.