Hrvatski radio

Radio Pula

U Poreču se održava Vinistra

08.05.2015.

10:02

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Poreču je otvorena 22. Vinistra - najveća domaća izložba vina i vinarske opreme. Okupit će više od 120 vinara i proizvođača autohtonih proizvoda. Zemlja partner je ove godine Nizozemska koja će predstaviti svoje sireve.

Manifestacija je dala golem doprinos podizanju kakvoće vina, afirmaciji autohtonih sorti te razvoju vinske kulture u Hrvatskoj.

Posjetitelje u dvorani Žatiki očekuju najbolja domaća vina, a organizirana su i mnoga gastro događanja i degustacije, te radionice i stručna predavanja za vinare. Unatoč lošoj godini, kvaliteta vina ipak je postignuta jer od 300 uzoraka, većinom bijelih vina, njih čak 50 dobilo je zlatnu medalju, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Istre koja organizira Vinistru.

Ovogodišnja Vinistra u znaku je terana, najcjenjenije istarske autohtone crne sorte. Ali i bolne točke za sve istarske vinare koji je uzgajaju.

Iako povijesni izvori nesporno potvrđuju kako se teran stoljećima uzgaja u Istri ime vina, prije dvije godine na europskoj razini zaštitili su Slovenci koji ga rade od posve druge sorte - refoška. Stoga, istarski vinari ne odustaju od terana, neće mu mijenjati ime te će ignorirati odredbu Europske komisije koja je propisala da se etiketa s njegovim imenom u Istri mogu koristiti zaključno s berbom 2012.

Iz Brisela dolaze naznake kako bi taj problem uskoro mogao biti riješen. Što prije to bolje jer berbe iz 2013. i lanjske godine već polako idu prema tržištu.

Sve o Vinistri iz našeg programa možete poslušati u tonskim prilozima te pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.