Hrvatski radio

Radio Pula

U Poreču traju Dani dijabetologa i Hrvatski dijabetološki kongres

12.05.2017.

14:47

Autor: Petra Neujner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

415 milijuna odraslih osoba u svijetu ima šećernu bolest, a do 2040. ta bi brojka mogla narasti na čak 642 milijuna- procjenjuje Međunarodna dijabetička federacija. Da je riječ o svojevrsnoj pandemiji potvrđuje i to da je prošle godine čak pet milijuna ljudi umrlo u svijetu zbog šećerne bolesti.

O zabrinjavajućem trendu, ali i najboljoj prevenciji te liječenju u Poreču raspravlja  250 vodećih specijalista iz Hrvatske  na 80-im danima dijabetologa i 6. Hrvatskom dijabetološkom kongresu.

Dijagnosticiranu šećernu bolest u Hrvatskoj ima 260.000 odraslih osoba. iako se procjenjuje da ukupan broj premašuje i 400.000. No šećerna bolest često se otkrije u kasnoj fazi jer simptomi poput učestalog žeđanja i mokrenja nisu dovoljni. Nužne su redovite kontrole šećernih vrijednosti upozorava doc.dr.sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

Ipak, oboljeli u Hrvatskoj danas imaju jednake mogućnosti liječenja kao pacijenti diljem svijeta. kao i pristup najnopvijim i najboljim lijekovima. Upravo je individualni pristup oboljelima, uz hipoglikemiju i kardiovaskularne studije u dijabetologiji glavne teme Kongresa. Posebnu vezu između kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa objašnjava doc.dr.sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma.

Dodajmo još samo uza sva upozorenja i onaj da približno 1% odrasle populacije u Republici Hrvatskoj godišnje oboli od šećerne bolesti. Kontrolirajte razinu šećera u krvi, poruka je dijabetologa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.