Hrvatski radio

Radio Pula

U potragu za Ivanom D kreće se do kraja tjedna

08.12.2020.

13:06

Autor: Tomislav Šikić

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Foto: - / -

Lučka kapetanica pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je kako će se do kraja tjedna odnosno čim vremenski uvjeti budu povoljniji, krenuti u potragu za nenastanjenom plinskom platformom Ivana D, koja je nestala u subotu uslijed jakog vjetra i velikih valova.

- U ovom trenutku najvažnije je da nema ljudskih žrtava i onečišćenja mora. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tj. kiše, ali ponajviše vjetra i velikih valova, ne možemo prići mjestu događaja. Za sada planiramo da bismo to mogli uspjeti tijekom četvrtka ili petak - rekla je kapetanica Brenko Škerjanc. Dodala je da su uvjeti prilično loši da bi se sada krenulo u potragu te kako će, kad se to bude moglo, u potragu krenuti inspektori lučke kapetanije i dva iz ministarstva.

Prema podacima kojima raspolažu u pulskoj Lučkoj kapetaniji, uvjeti na moru su jako loši i iznimno nepovoljni, uz valove više od dva i pol metra.

- Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit ćemo čim vremenske prilike dopuste siguran pristup lokaciji eksploatacijskog objekta - poručila je kapetanica Brenko Škerjanc.

Nestala Inina platforma Ivana D je nenastanjena i nalazi se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Nakon što je nestala, automatski su se zatvorili plinski ventili čime je otklonjena opasnost od ispuštanja plina i tako nije došlo ni o kakvog izlijevanja ili drugog ekološkog incidenta.

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom "Ivana D" zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu jučer su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.