Hrvatski radio

Radio Pula

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

01.12.2017.

14:39

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, više je događanja koja podsjećaju kako osobama s invaliditetom treba omogućiti kvalitetan život i okruženje u kojemu se kreću i rade. No, kako osobe s teškoćama žive i misli li tko o tome da bi im trebalo osigurati kvalitetniji život?

Osobe s invaliditetom teško se kreću prometnicama, u stvari je često njihovo kretanje nemoguće. Većina zgrada nije im prilagođena barijera ima stalno i svuda, kaže Slavica Ivković, članica Udruge cerebralne paralize Istarske županije.

Nažalost, ne postoji referentno mjesto, ustanova ili institucija u kojoj bi se našla stručna informacija za članove obitelji osobe s invaliditetom, roditelji su u stvari prepušteni sami sebi, ističe dopredsjednica Udruge cerebralne paralize Istarske županije, majka osobe s poteškoćom i liječnica Lorena Lazarić Stefanović.

Unatoč tome osobe s invaliditetom izrazito su svjesne svakog životnog trenutka a njihova kreativnost nema granica. Idejna začetnica slikovnice i voditeljica likovne i literarne radionice Udruge je Nataša Buršić Krajcar.

U Središnjoj knjižnici u Puli u 18 sati bit će predstavljena slikovnica „Cun cun na konju“ koja čuva tradiciju i obitelj. No, ono što osobe s invaliditetom poručuju: trebao bi svatko, pogotovo oni koji kroje naš životni prostor – da na posao, u grad, u šetnju odu – invalidskim kolicima.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.