Hrvatski radio

Radio Pula

U Premanturi radionice za pomoć pri zapošljavanju slijepih osoba

29.01.2016.

12:32

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski savez slijepih osoba u sklopu projekta "Učinite prvi korak" u Prematuri organizira radionice za aktivno traženje posla. U njima sudjeluje 20 nezaposlenih slijepih osoba s područja Hrvatske. Svrha je radionica pobljšati znanja i vještine kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada.

Za sebe mogu reći da sam savjesna, odgovorna i vrijedna osoba. Te u potpunosti predana poslu koji radim. Ovako bi se nezaposlena administrativna tajnica Natalija Janeš predstavila budućem poslodavcu. Na ovoj je radionici naučila kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao.

Mogla sam naučiti istaknuti ono bitno što je važno za vrtu poslova za koji se javljam. Tako da se nadam da ću dobiti priliku poslodavcu se i osobno predstaviti te da će mi ukazati povjerenje koje ću jas vojim radom i trudom opravdati.

Polaznici radionice naučili su i kako ispravno napisati životopis i što u njemu istaknuti. Volonterka Romana Tepeš kaže da je pomažući drugima, na ovoj radionici ojačala i svoje kvalitete. Najviše bi istaknula timski rad. Važnost osvještenja svojih mogućnosti i nekih kvlaiteta koje smo možda zatomili ili izgubili samopouzdanje.

Koliko je važno u najboljem svjetlu predstaviti se na tržištu rada govori i podatak da je trenutačno nekoliko stotina slijepih nezaposlenih radno sposobnih osoba u potrazi za poslom. Godišnje ga pronađe tek desetak. Andreja Veljača iz Hrvatskog saveza slijepih ističe kako se velikim uspjehom smatra zaposlenje slijepe osobe, ali to bi nam trebalo biti svakodnevno i normalno.

Cijeli je projekt vrijedan oko 150 tisuća eura, a financira ga Europska unija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.