Hrvatski radio

Radio Pula

U promet puštena dionica Ipsilona od Pazina do Cerovlja

05.11.2020.

15:56

Autor: Nives Kalebić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Izgrađeno je 12 kilometara punog profila nove autoceste, dok će preostalih 17 kilometara do tunela Učka biti gotovo sredinom iduće godine. Ipsilonom godišnje prođe 10 milijuna vozila, a novoizgrađena dionica jedna je od najprometnijih.

Izgradnja punog profila istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka počela je 2018. godine. Prva dionica od Pazina do Cerovlja, vrijedna 500 milijuna kuna dovršena je danas, četiri mjeseca prije roka. Radovi na dupliranju bili su jako zahtjevni, istaknuo je direktor koncesionara istarskog ipsilona Bina Istre Dario Silić: - Otvaranjem ipsilona u punom profilu od Pazina do Cerovlja, a sredinom iduće godine i cijele dionice do tunela Učka značajno će se povećati sigurnost prometa. 

- Dupliranje istarskog ipsilona jedan je od najvećih domaćih cestovnih projekata, a na njemu radi tisuću radnika, 95 posto hrvatskih građevinarskih tvrtki - rekao je ministar mora, prometa i infrastuktre Oleg Butković. Dodao je i kako se projekt nastavlja jer za otprilike mjesec dana počinju radovi na duliranju duge cijevi tunela Učka.

Istarski ipsilon prvi je projekt gradnje cestovne infrastrukture prema modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, u koji je do sada uloženo 800 milijuna eura. U kolovozu je Europska komisija odobrila produljenje koncesijskog ugovora s koncesionarom Bina Istrom, što je bio preduvjet za donošenje odluke o nastavku gradnje Istarskog ipsilona i o gradnji druge cijevi tunela Učka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.