Hrvatski radio

Radio Pula

U prosinačkom Decanterovom prilogu istarska vina briljirala

08.11.2022.

13:55

Autor: HRT

Vinistra  -arhiva

Vinistra -arhiva

Foto: Renato Šala / ustupljena fotografija

Prosinačko izdanje vinskog magazina "Decanter" donosi poseban prilog na 12 stranica o bijelim vinima iz regije. Pod nazivom Panel Tasting: Adriatic Whites osim iz Hrvatske, ocjenjivala su se vina iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a malvazija istarska proglašena je zvijezdom regije.

Caroline Gilby

Caroline Gilby

Foto: Renato Šala / ustupljena fotografija

Od ukupno 151 uzorka pristiglih u London, osam ih je ocijenjeno kao iznimna vina, od čega su četiri iz Istre – Ipšina Malvazija Santa Elena iz 2018., Kabolina Amfora Malvazija iz 2019., Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2018. i Vivodina St Euphemia iz 2018.


- Prosinački prilog temeljen na velikom kušanju regionalnih bijelih sorti s naglaskom na autohtone, ponovo je potvrdio status Istre kao vinske regije, ali i malvazije kao iznimno kvalitetne sorte od koje nastaju vrhunska vina poznata na svjetskoj vinskoj sceni. Ovaj prestižan status rezultat je bogatog naslijeđa, vrhunske tehnologije, iznimnog znanja, ali i intenzivnog rada na promociji istarskih vina - poručuje Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre, u čijoj su organizaciji u London otputovali uzorci bijelih vina iz 46 istarskih podruma.


Ocjenjivala su se vina koja se trenutno prodaju na tržištu, po mogućnosti dostupna u Velikoj Britaniji ili u Sjedinjenim Američkim Državama, a uz monosortna, mogli su se poslati i uzorci blendova. Istarska vina dominiraju i u ostalim kategorijama. Tako je od 67 visoko preporučenih 40 vina iz Istre, a od 72 preporučena 38 ih je istarskih.


Britanka Caroline Gilby koja nosi prestižnu titulu Master of Wine, autorica Decanterovog priloga Panel Tasting: Adriatic Whites, eminentna je stručnjakinja za vina, koja je kao predsjednica ili sudionica žirija ocjenjivačkih komisija u sve tri države upoznata s autohtonim sortama i vinima u regiji. Tako je godinama predsjednica ocjenjivačkih komisija na Vinistrinom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića te Svijetu malvazija.


"Malvazija istarska je superzvijezda ocjenjivanja pokazujući svoj potencijal u čitavom spektru stilova, od klasične fermentacije u hrastovim bačvama do orange i prirodnih vina ili onih koja odležavaju u glinenim amforama, pa čak i u drvu akacije. Zamijetili smo vrlo kompetentnu proizvodnju maceriranih vina te vina proizvedena s prirodnim kvascima“, napisala je Gilby u Decanterovom prilogu.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.