Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli Konferencija o Europskom socijalnom fondu

23.10.2015.

13:02

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je održana međunarodna konferencija na kojoj je predstavljen Europski socijalni fond. O mogućnostima financiranja osnovnog, srednjeg i visokog školstva te obrazovanja odraslih razgovarali su predstavnici resornog ministarstva te njihovi kolege iz Rumunjske, Poljske i Italije.

Kroz Europski socijalni fond Hrvatska bi u razdoblju do 2020. godine trebala dobiti oko 2 milijarde eura. Fond pokriva socijalnu sigurnost, zapošljavanje, reformu javne uprave, ali i obrazovanje, o čemu se govorilo na današnjoj konferenciji u Puli. Oko petsto milijuna eura predviđeno je za unaprjeđenje obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Do sada su iz Europskog socijalnog fonda koristili sredstva za asistente u nastavi, a nadaju se da će se na natječaje koji slijede javiti što više obrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske, kaže Mirna Štajduhar koja je u resornom Ministarstvu zadužena za praćenje provedbi programa Europske unije.

Da je ovaj fond iznimno koristan potvrdili su sudionici pulske konferencije koji su predstavili primjere dobre prakse iz svojih zemalja. Tako je Anca Dantes iz Rumunjske govorila o obrazovanju romske djece što je omogućeno sredstvima iz socijalnog fonda.

Kako bi što uspješnije povukli sredstva iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava započelo je Operativni program pod zaivom "Učinkoviti ljudski potencijali". Osim zapošljavanja, veliki dio operativnog programa upravo su cjeloživotno učenje te strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.