Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli međunarodni neuropsihijatrijski kongres

25.05.2017.

10:50

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neuropsihijatri iz cijeloga svijeta okupili su se u Puli na 57. međunarodnom neuropsihijatrijskom kongresu. U nekoliko dana raspravljat će o novom spoznajama, liječenju i prevenciji bolesti i poremećaja mozga.

Na kongresu s najduljom tradicijom u svijetu neurolozi i psihijatri ove se godine posebno bave neuropsihoanalizom te najnovijim spoznajama vezanima za metode prikaza mozga, ističe predsjednica organizacijskog odbora akademkinja Vida Demarin. "Sad nam dolaze u pomoć i ove metode prikaza moždanih struktura, znači funkcionalna magnetska rezonanca koja pokazuje što se i u kojem dijelu mozga događa kod određenih aktivnosti", ističe Vida Demarin.


Kongres će pokazati i koje su nove metode liječenja i prevencije depresije, multiple skleroze, demecije i moždanog udara, trećeg uzročnika smrti u svijetu. Stoga je važan naglasak dan upravo na prevenciji. Profesorica neurologije Anita Arsovska. "U primarnoj prevenciji prije svega to je jedan solidni higijenski dijetetski režim, treba se dati pažnja načinu ishrane, načinu života, smanjiti unos soli, šečera, zdravo se hranit, preporučujemo mediteransku dijetu te svakako redovitu kontrolu krvnog tlaka", kaže Anita Arsovska. 


Psihijatri i neurolozi u Puli će se baviti i poremećajima hranjenja i gutanja te poremećajima osobnosti i novim spoznajama u njihovoj prevenciji i lijećenju. Bit će rijeći i o modernim, suvremenim pristupima u psihoterapiji te o tome što se u mozgu događa kod mentalnih poremećaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.