Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli obilježen Međunarodni dan starijih osoba

02.10.2017.

13:20

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskoj Čitaonici kluba umirovljenika na Giardinima prigodno je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Svrha je bila poslati poruku osobama treće životne dobi kojih u Puli ima više od 20 posto, da im je na raspolaganju niz aktivnosti uz koje mogu imati kvalitetno, aktivano i zdravo stariti.

Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada, proglasila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine i od tada se obilježava diljem svijeta. I Pula se priključila obilježavanju i to simbolično u Čitaonici kluba umirovljenika kako bi osobama treće životne dobi pokazali koji su im sve aktivnosti na raspolaganju. A Puljani su, čini se s njima dobro upoznati, pa lakše provode umirovljeničke dane i to posebno u Čitaonici kluba umirovljenika.

Prostori čitaonice kluba umirovljenika otvoreni su 2006. godine, a prostor je dodijelio Grada Pula. Trenutačno je u čitaonicu upisano 600 starijih osoba koji sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima od čitanja novina, natjecanja u šahu i kartama, do organizacije raznih izložbi, kaže ravnateljica pulske Gradske knjižnice i čitaonice Nela Naćinović ističući kako su za njih organizirani i tečajevi infromatike te stranih jezika; engleskog i talijanskog.

Svrha je osobe treće životne dobi držati aktivnima, maknuti ih od kuće te kroz druženje im omogućiti ugodnije staračke dane, istaknuto je na obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba. A kako bi se potaknula međugeneracijska solidarnost pulskim su osobama starije životne dobi danas prigodan program izvela upravo djeca i to maslišani štinjanskog Dječjeg vrtića Dado.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.