Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli obilježen Međunarodni praznik rada

01.05.2022.

14:04

Autor: HRT

Obilježavanje Praznika rada u Puli

Obilježavanje Praznika rada u Puli

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. godine na Trgu Portarata u Puli obilježen 1. svibanj - Međunarodni praznik rada.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je naglasio važnost obilježavanja današnjeg dana podsjetivši kako je na tom mjestu četvero sugrađanki i sugrađana različite nacionalnosti poginulo u demonstracijama tražeći svoja radnička prava. Naglasio je kako je to bio atak na našu multikulturalnost na koju smo ponosni.


- Obilježavanje Međunarodnog praznika rada započelo je 1889. godine sjećanjem na žrtve tri krvoprolića u Chicagu tri godine prije, 1886., a od 1890. Hrvatska obilježava ovaj praznik i to je jako znakovito. Ono što je još znakovitije je da se u našem gradu prije 102 godine dogodila tragedija i atak fašista na ljude koji su samo glasno izvikivali da imaju pravo na svoje dostojanstvo. I nakon 100 godina taj isti glas i dalje se čuje. Svaki čovjek zaslužuje dostojanstvo. I zato, kada nakon toliko godina moramo ponovno govoriti o dostojanstvu svakog čovjeka i radnika, mi ćemo i kao gradska uprava poduprijeti inicijativu mjesnog odbora da se Ulica Sergijevaca preimenuje u Prvomajsku ulicu. To je jedan simboličan čin da ne zaboravimo, jer zemlja bez radnika nema smisla - rekao je Zoričić i poželio svim Puležankama i Puležanima sretan Međunarodni praznik rada.


Polaganju vijenaca odazvali su se i zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi i predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.


U ime Istarske županije pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac poručio je kako četvero poginulih 1920. godine nisu bile jedine žrtve podsjetivši i na trojicu radnika koji su, braneći strojeve kod Mlina, položili život.


- Borba za slobodu, progresivnost i prava svih koji ovdje žive oduvijek su simbolizirali Pulu. Multikulturalnost i antifašizam trajna su odrednica ovoga grada - poručio je Glušac.


Predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich naglasila je kako se Zajednica Talijana i ove godine odazvala obilježavanju 1. svibnja kako bi podsjetili na borbu i prava radnika.


- Multikulturalnost uvijek izdvaja Pulu, a suživot je prisutan u Puležankama i Puležanima i to je jedna kulturološka, civilna i nematerijalna vrijednost. Prisjećajući se borbe za slobodu, jednakost i uvažavanje naša je obaveza usmjeriti političku demokraciju prema socijalnoj demokraciji. Samo tako ćemo dati počast poginulima kojih se danas sjećamo - kazala je Bussich.


U ime Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić rekao je kako ove godine obilježavamo Prvi svibanj u ozračju ekonomske krize koja polako zahvaljujući interesima velikih sila, zahvaća naše društvo.


- Cijene svaki dan divljaju, plaće ne prate cijene. Režije rastu, hrana je sve skuplja, preživljavanje sve teže. Oslonac našeg društva, naša budućnost, mladi ljudi, napuštaju ovu zemlju i u želji za boljom budućnošću odlaze u druge zemlje. Nadamo se, da će se sve ovo promijeniti u nadi da se ovoj krizi i skupoći bliži kraj - rekao je Buršić.


Čestitajući svim radnicama i radnicima Prvi maj, Međunarodni praznik rada, dan solidarnosti proletarijata i radnih ljudi cijelog svijeta, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić naglasila je kako je danas, isto kao i prije 136 godina pitanje radničkih prava jednako aktualno.


- Od onih famoznih osmica koje su tražili i za koje su u borbi za dostojanstven rad gubili živote radnici širom svijeta, bojim se da u Hrvatskoj nismo puno napredovali. Malo je onih koji danas s plaćom od osmosatnog radnog vremena mogu preživjeti. I zato su radnici prisiljeni raditi ili prekovremeno, ili „u fušu“, kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojoj obitelji, a onda rijetko da imaju osam sati za odmor i razonodu, a još manje za kulturu i obrazovanje. Na žalost, većina radnika živi da bi radila, umjesto da rade kako bi živjeli - poručila je Cvitić.


Nakon prigodnih obraćanja predstavnici Grada Pule, sindikata, Istarske županije, Zajednice Talijana i antifašističkih boraca Pule položili su vijence na spomen ploču žrtvama prvosvibanjskih demonstracija 1920. godine na Portarati. Bili su to: Luigi Lebek, Francesco Mrzljak, Odone Schmelzer i Francesco Sponza.


Uslijedio je nastup s prigodnim repertoarom kulturno-umjetničkih društava Lino Mariani i Matko Brajša Rašan, Zbora Praksa te Puhačkog orkestra Grada Pule, a svim sudionicima programa i mnogobrojnim prolaznicima podijeljeni su crveni karanfili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR