Hrvatski radio

Radio Pula

10:55 / 25.05.2016.

Autor: Nives Kalebić

U Puli obilježen Nacionalni dan oboljelih od mišićne distrofije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mobilnost osoba s invaliditetom, prostorne barijere te nedostatak novca za financiranje rada njihovih udruga, samo su neki od problema s kojima se susreću oboljeli od mišične distrofije i neuromuskularnih bolesti. Na to je upozoreno u Puli gdje je prigodno obilježen 21. svibnja - njihov dan.

Puljanin Robert Raste član je Društva distrofičara Istre posljednjih 8 godina. On i njegovi kolege iz Udruge svakodnevno se susreću s barijerama u prostoru, koje je kaže potrebno ukloniti. Poziva ljude da malo više obrate pažnju na osobe s invaliditetom kada prolaze kroz grad, da im daju više prostora te pomognu kad se nalaze pred nekim preprekama.

Normalno apeliramo, kaže Raste i na Grad da se više počne brinuti, iako jako puno rade u zadnje vrijeme o pristupačnosti ustanova za osobe s invaliditetom.

Društvo distrofičara Istre ove je godine ostalo i bez sredstava potrebnih za njihov rad. Promijenio se, kažu sustav poticanja rada takvih udruga. Stoga bi, kaže predsjednik Društva distrofičara istre Josip Brkljača, trebalo razmišljati o tome da se institucionalno osigura udruge poput njihove. 

U toj mjeri, kaže Brkljača da imamo osigurano hladne pogone, eventualno radna mjesta ovisno o broju članova koje imamo u udruzi, jedan, dva, tri nebitno.

Oboljeli od mišićne distrofije upozorili su danas i kako je potrebno povećati broj pomagala za članove te pronaći majstore koji će ih održavati. Uz to, potrebno je poboljšati i mobilnost invalidnih osoba koje žive u ruralnim područjima Istre i koje su prometno odsjećene od urbanih dijelova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.