Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli održana radionica o proizvodnji novim tehnologijama

09.10.2019.

15:57

Autor: Tatjana Kaštelan

Nove tehnologije za proizvodnju (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Nove tehnologije za proizvodnju (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Puli su ovih dana boravili učenici iz Zagreba koji su na Inspire Me Campu, uz svoju mentoricu, pokazali kako pomoću novih tehnologija na jednom mjestu i u jednom danu proizvesti proizvod. Oni su napisali i udžbenik o tome, i najavili skoro gostovanje u nekim istarskim školama.

Dizajniranje pomoću kompjutora, od ideje do proizvoda. Prepune radionice u kojima učenici na licu mjesta uče i upijaju nove tehnologije te u konačnici, poduzetništvo, jer stvaraju nešto novo. Nacrtaju, potom isprintaju 3D printerom i sami proizvedu personalizirane stvari.

Uči se na licu mjesta, uz mentorstvo inženjerke, nastavnice u zagrebačkoj tehničkoj školi Kristine Škaler, koja je sa svojim učenicima napisala i izdala udžbenik za prvi razred strukovne tehničke škole naslova „Izazovi budućnosti: Tehnologije obrade materijala“.

Već tri godine Kristina Škaler i njezini učenici obilaze Hrvatsku i okruženje, od Praga do Dubrovnika i puno šire. Održali su preko 170 radionica tisućama pratitelja, kaže Kristina Škaler. Novim tehnologijama se u jednom ili do nekoliko dana može kreirati proizvod na licu mjesta.

Učenici tako od svoje osme godine prezentiraju što je 3D printanje te kako se realizira ideja. Uskoro će krenuti i s radionicama u nekim istarskim školama. Sve to rade dobrovoljno, a u Puli su boravili na Inspire Me Campu koji je proteklog vikenda održan u Istarskoj razvojnoj agenciji.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U Puli održana radionica o proizvodnji novim tehnologijama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon