Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli održana radionica o sustavu doniranja hrane

11.02.2020.

17:07

Autor: Nives Kalebić

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / -

U Puli je održana radionica o novostima u sustavu doniranja hrane. Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 400 tisuća tona hrane, a prema procjenama 55 posto nastane u kućanstvima, dok se preostalih 45 posto baci na polju, u preradi i tijekom distribucije.

Kako bi se unaprijedio sustav doniranja hrane, lani je izmjenjen Pravilnik o doniranju a s time su danas upoznati i polaznici radionice u Puli. Izmjenama Pravilnika o doniranju hrane donatorima su omogućene porezne olakšice te oslobođenje od plaćanja PDV-a na doniranu hranu do zadnjeg dana isteka roka trajanja, ističe Marija Batinić Sermek iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako bi se dodatno olaškala primjena Pravilnika o doniranju hrane, ali i odgovorilo na pitanja koja se hrana i kome može donirati, je li sigurna za donaciju, lani je izrađen i Vodič o doniranju hrane, pojašnjava Marija Batinić Sermek.

Radionica o doniranju hrane peta je takva radionica koju provodi Ministarstvo poljoprivrede, a dosadašnja su iskustva pokazala kako interesa za donaciju hrane ima, kao i za uključenje u IT sustav za doniranje.

Brojke o bačenoj hrani su zabrinjavajuće ne samo na razini Hrvatske, nego i Europe i svijeta. Pa je, zaključuje Batinić Sermek, jedan od ciljeva UN-ove agende za održivi razvoj da se do 2030-te godine otpad na razini kućanstava i maloprodaje treba prepoloviti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U Puli održana radionica o sustavu doniranja hrane

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.