Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli otvoren Trijenale hrvatske keramike

10.01.2015.

15:53

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je otvoren Treći trijenale hrvatske keramike. Riječ je o izložbi koja će u ovoj godini obići brojne hrvatske gradove, a svoje je putovanje počela prošle godine u Lovranu.

Na trećem trijenalu keramike nema nagrada, ali su predstavljena 24 autora, čije je radove izabrao međunarodni žiri od 28 članova. Pulsko izdanje izložbe održava se u galeriji pulskog slikara Mladena Milotića.

Mislim da kao estetski pristup, i ono što ljudi vole, ne samo uporabna nego i druga keramika, umjetnička keramika, u svakom stanu bi dobro došla, bilo bi zgodno da netko ima kao dekoraciju u prostoru, kaže Milotić.

Upravo je keramika najčešći hrvatski proizvod koji se može pronaći u domovima širom svijeta, kaže organizator Trijenala Hanibal Salvaro, te dodaje kako su vjerojatno zbog veće potražnje i prodaje u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve aktivniji keramičari koji dolaze iz turističkih gradova na obali.

Trebalo bi shvatiti da se umjetnička keramika u Hrvatskoj razvija stubokom drukčije nego u drugim državama svijeta. Normalno je od nekog lončarstva to preraslo u keramička djela, u Hrvatskoj je to obratno... pod utjecajem Bauhausa oni počinju raditi uporabne stvari i sad imamo obrnut proces, da slikari i kipari idu na uporabno, priča Salvaro.

Nakon Pule, izložba ide u Zagreb, a osim Hrvatske bit će postavljena u Španjolskoj, Italiji, Sloveniji i Argentini.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.