Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli otvoreno prenoćište za beskućnike

08.02.2023.

10:54

Autor: HRT

Prenoćište Rachem u Puli

Prenoćište Rachem u Puli

Foto: ustupljena fotografija / Grad Pula

U utorak, 7. veljače 2023. godine Pula je postala prvi Hrvatski grad koji je otvorio prvo prenoćište za beskućnike "Rachem", a prigodna svečanost održana je na adresi Tršćanska 26, prostoru koji je Grad Pula ustupio Udruzi Institut Pula.

Prenoćište za beskućnike u Puli

Prenoćište za beskućnike u Puli

Foto: ustupljena fotografija / Grad Pula

- Za mene je ovo najemotivniji trenutak otkako sam na dužnosti gradonačelnika. Čestitam svima uključenima u ovaj plemeniti projekt i hvala vam na svemu što ste učinili da Pula dobije prvo prenoćište u kojeg i muškarci i žene bez ijednog dokumenta ili prethodno ispunjenog uvjeta mogu doći i provesti noć na suhom i toplom.. Uz Prihvatilište za beskućnike, koje vodi Gradsko društvo Crvenog križa Pula, naš grad sada dobiva i mjesto u kojem će se moći prespavati bez prethodnih procedura, dobiti topli obrok te u njemu boraviti do 7 sati ujutro. Ovo je izvrstan primjer kako trebaju funkcionirati jedinica lokalne samouprave i neprofitni sektor, a zajednica time dobiva novu, potrebnu uslugu u zajednici - rekao je gradonačelnik Filip Zoričić izrazivši nadu da će što manje naših sugrađanki i sugrađana trebati ovakav vid pomoći.


I pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov izrazila je zadovoljstvo što je Pula dobila jedinstveno prenoćište koje će omogućiti našim najugroženijim građanima topli krevet i obrok te ih makar na kratko maknuti s ceste: - Ovime Pula postaje grad primjer jer u cijeloj Hrvatskoj nema ovakvog tipa prenoćišta gdje se uđe bez uputnice, bez preporuke i bez osobne iskaznice. Jedini je kriterij da osoba nije agresivna prema osoblju i drugim korisnicima. Prenoćište je i svojevrsni nastavak na stambenu zajednicu koju također provodi Udruga Institut te zaista možemo biti zahvalni na trudu kojeg ulažu u rad s ovom osjetljivom populacijom korisnika.


Inicijativu za pokretanjem prenoćišta "Rachem" pokrenula je Udruga Institut Pula s predsjednicom Varjom Bastiančić koja je naglasila kako će raditi svaki dan u godini od 19,00 sati do 7,00 ujutro, a za početak imaju kapacitet za 18 osoba za što je osposobljeno 13 kreveta i 5 rezervnih ležajeva.


- Nismo čekali kompletan završetak opremanja prostora, smatramo da već sada imamo jako puno. Bez Grada Pule ovo se ne bi dogodilo i hvala im na tome. Prizemlje je potpuno u funkciji, dok je kat osposobljen pomoćnim ležajevima i kako bi žene koje nam dođu imale potrebnu intimu. U konačnici planiramo urediti četiri sobe čime ćemo dobiti još 16 ležajeva - pojasnila je Varja Bastiančić dodavši kako će za sada u prenoćištu raditi dvije osobe.


Prijem je predviđen od 19,00 do 22,00 sata, nakon toga bit će im ponuđen topli obrok, tuširanje kao i mogućnost da se presvuku, tuširaju i osuše robu jer je prostor, zahvaljujući donacijama, opremljen perilicom i sušilicom rublja. Nakon toga, u 23,00 sata gase se svjetla, u 6,00 je buđenje, dobit će kavu i doručak i u 7,00 će morati napustiti prostor.


Grad Pula ustupio je na korištenje prostor u Tršćanskoj i pomogao kod uređenja plativši kompletnu vodnu instalaciju. Također, osigurana su sredstva od 300.000 kuna za početak rada prenoćišta. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR