Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli počeo Europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva

17.11.2015.

10:02

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je počelo obilježavanje Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva. Održavaju se predavanja, edukacije i radionice za istarske poduzetnike a predstavljene su i kreditne linije, inovacije u obrtništvu i poduzetništvu te novi natječaj za inovativne ideje i proizvode.

Šesti put zaredom Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije otvorila je natječaj za program provjere inovativnog koncepta kojim se bespovratno financiraju istraživačko razvojni i inovativni projekti kod poduzetnika i znanstvenika. Provjerava se je li neka ideja primjenjiva i može li se komercijalizirati na tržištu i ako zadovolji te uvjete dobivaju se financijska sredstva, kaže Hrvoje Meštrić voditelj službe za podršku inovacijama u HAMAG BICROU. Ističe kako se na natječaj prosječno javi 300 osoba, a dosadašnja iskustva pokazuju kako je broj prijava iz Istre bio vrlo mali.

Na natječaj za inovativne ideje i proizvode prijaviti se mogu projekti u iznosu do 350 tisuća kuna, a za poduzetnike se bespovratno financira do 70 posto vrijednosti projekta, ostatak od 30 posto moraju sami namaknuti, pojašnjava Meštrić. Riječ je o već uhodanom natječaju i povratne informacije pokazuju kako su naši danas poznati inovativni poduzetnici sudjelovali u ovom natječaju i bili korisnici njegovih sredstava. Fond za natječaj, koji se financira iz sredstva Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i iznosi oko 15 milijuna kuna. Prijave za natječaj počele su jučer i trajat će iduća tri tjedna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.