Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli projekt volontiranja osoba s intelektualnim poteškoćama

04.11.2016.

13:18

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Između dva i četiri posto osoba rađa se s intelektualnim poteškoćama. Nakon što se roditelji o njima više ne mogu brinuti, najčešće završavaju u institucijama. Pulski "Centar za inkluziju" pokrenuo je projekt njihovog volontiranja, kako bi im stvorio šansu da budu ravnopravni članovi zajednice.

Od proljeća Massimo Vladić volontira kao pomoćni knjižničar u labinskoj gradskoj knjižnici. Ovih dana produljen mu je ugovor. Osim intelektualnih poteškoća, ima i PTSP.  "Kao hrvatski branitelj sa nekim zdravstvenim problemima morao sam se okupirati na neki način. A okupirao sam se na taj način, iz pisanje i uz knjigu, to mi je bilo najlakše tako se okupirati."


Uistinu ravnopravna osoba je i materijalno neovisna, kaže Ozren Catela iz Centra za inkluziju. "Možda to sada izgleda pomalo idealistički da mi osobe s invaliditetom osposobljavamo da bi jednog dana radili kad ima u našoj državi toliko nezaposlenih. Ali vjerujemo da će taj dugotrajni proces dovesti do do toga da će osobe s invaliditetom imati svoje mjesto u zajednici".

Dalibor Davidović volontira kao portir u školi. "Uvijek davam krede i stavljam krede u čašicu kada nema krede u čašici. I to zapišem. I ako netko uzme jedne sobe ključ, od razreda, ja to upišem u bilježnicu". Vedar je, odgovoran i krajnje pouzdan, kaže za Dalibora ravnatelj labinske škole "Mate Blažina", Čedomir Ružić. "Evidentira ulaske stranaka, dobija čak i povjerenje da pečatira neke od dokumenata i slično, to vidim da je jako rado prihvatio".


Trenutačno traže model da ga zaposle na pola radnog vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.