Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli se rublje ne vješa po ulicama i trgovima

14.08.2019.

15:57

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

Puljane je iznenadila nova Odluka o komunalnom redu koja je ovih dana prihvaćena na sjednici Gradskog vijeća. Posebno neke zbunjuje to što se rublje ne može vješati i sušiti na tiramolama ili preko cesta jer to nagrđuje javni prostor.

Gradski su vijećnici usvojili odluku o komunalnom redu u kojoj, uz ostalo, stoji da 'Na prozorima i vratima, balkonima, ogradama i drugim dijelovima zgrade koji se okrenuti prema površini javne namjene nije dozvoljeno vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete kojima se nagrđuje vanjski izgled zgrade'. Puljani su po tom pitanju podijeljeni.

Podsjetimo i izvještavali smo o tome da je u tijeku odnosno provedeno Savjetovanje građana radi informiranja te pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga o Nacrtu ove odluke; što je provedeno od 12. lipnja do 12. srpnja. Na taj dio nitko od građana nije imao prigovora, štoviše, i sami su tražili da se rublje ne vješa po ulicama i trgovima.

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek pojašnjava kako nije zabranjeno striktno i da to ne znači da se ne smije nigdje sušiti rublje. No, htjeli smo da se ne nagrđuju uži i širi centar grada. Nekima se to sviđa i smatraju da je to dio mediteranskog štiha, ipak, to ne priliči gradu kao što je Pula.

Riječ je o prilagodbi odnosno provedbi novog zakona o komunalnom gospodarstvu,koji je stupio na snagu lani u kolovozu i uvjetovao jedinicama lokalne samouprave da u roku od godine dana donesu odluke o komunalnom redu, uz ostale, s ovom odredbom. Kazna je 500 kuna, na licu mjesta 250.

Opširnije podlušajte u nastavku.

U Puli se rublje ne vješa po ulicama i trgovima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.