Hrvatski radio

Radio Pula

U Puli sve više studenata - atraktivni studiji i moderan smještaj

09.03.2018.

10:12

Autor: Jana Radić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Pulsko sveučilište Jurja Dobrile ima gotovo četiri tisuće studenata. Atraktivni studijski programi te moderan smještaj privlače u Pulu studente iz cijele Hrvatske. Sveučilište planira nove programe, ali i širenje u nove prostore.

Josip Kalić iz Vinkovaca na prvoj je godini studija Kulture i turizma. Kaže kako ga je Pula zaintrigirala zato što je htio nastaviti svoj smjer turizam, a bilo ga je samo u Zadru i Puli. "Pula mi je nekako zvučala bolje, a studentski život ovdje je odličan, većinu vremenu mislite kao da studirate u Zagrebu zato što u ovoj okolici gdje je dom nema baš mora, ali ipak ljepše je studirati na moru nego u nekom prenapučenom gradu", kaže Josip Kalić

Studentskim životom u Puli zadovoljna je i mlada pijanistica Laura Marin. Na Muzičku akademiju stigla je iz Virovitice. Profesori su odlični, a smještaj prvoklasan: "Meni je odlično, ja sam nova, meni je zapravo i dom i cijeli grad nova pojava, tako da snalazim se i meni je super stvarno", pojašanjava Laura Marin. 

Profesori i studenti zadovoljni su budućim planovima. Davor Jačimović, predsjednik Studentskoga zbora ističe kako se Pulsko sveučilište razvija, dobili smo novi odjel sestrinstva, tehničkih studija, do 5. mjeseca 2019. godine dobit ćemo još dva paviljona, znači ukupno 400 ležajeva, još jednu menzu, pizzeriju, restoran, multimedijalni centar, teretane, znači sve se radi za studente. Napravit će se jedan veliki kampus koji Pula nikad nije imala, tako da sada, kaže Davor Jačimović, vrijeme da se upiše sveučilište.

Miodrag Čerina ravnatelj Studentskoga centra Pula pojašnjava kako Studentski centar na neki način moram pratiti što se zbiva na svučilištu, a sveučilište raste, raste programima, raste brojem studenata i mi pokušavamo hvatati konce sa sveučilištem. To znači, rekao je Čerina, da osiguravamo nove prostorne kapacitete za smještaj studenata, nove restorane za prehranu.


Sveučilište ima potporu grada i županije te dobru suradnju s gospodarskim i javnim sektorom. Uspješni su i na natječajima za sredstva iz fondova Europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.