Hrvatski radio

Radio Pula

U pulskoj galeriji Sveta Srca otvorena izložba "San u kamenu"

16.01.2019.

14:40

Autor: Danijela Dorani

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

San u kamenu - naziv je izložbe Arheološkog muzeja Istre, otvorene u pulskoj galeriji Sveta Srca. Prikazuje replike klasičnih umjetničkih djela iz svih krajeva svijeta i u potpunosti je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Detaljnije u prilogu Danijela Dorani.

Vidjeti i dodirom, pristupiti galeriji na katu i u invalidskim kolicima. Moguće je to zahvaljujući senzibilitetu djelatnika Arheološkog muzeja Istre i novcu iz europskih fondova. 
I mi smo se prilagodili kako bi sadržaje približili, izradili smo mnogobrojne replike, imamo mogućnost sami izrade braičnih natpisa, izrađujemo sami taktilne prikaze da bi mogli crtežom prikazat sadržaje, 
ističe Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre. 
Izložba San u kamenu u različitim je varijantama bila postavljena u nekoliko hrvatskih gradova. Pulsku čini nekoliko predmeta iz fundusa muzeja i pedesetak arheoloških replika i reprodukcija koje su izradili članovi Kulturne udruge Nova Akropola. Predsjednik pulske podružnice Branko Vukajlović ističe da je ta izložba i plod njihove ljubavi prema klasičnoj umjetnosti, prema klasičnoj ljepoti i s druge strane nastojanja da ono što je lijepo da prenesu drugima.
Arheološki muzej Istre partner je u europskome projektu Come in, čija je svrha otvaranje institucija i muzeja svim osobama s invaliditetom, objašnjava ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo. 

Izložba San u kamenu bit će dio programa obilježavanja Noći muzeja u Istri. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.