Hrvatski radio

Radio Pula

U pulskoj Općoj bolnici nedostaje reagensa?

04.11.2020.

13:38

Autor: Ivana Nežić

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić (Foto: Srecko Niketic/PIXSELL)

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić (Foto: Srecko Niketic/PIXSELL)

Foto: - / -

Apel je to s kojim su nam se javili onkološki pacijenti kojima, zbog duga veledrogerijama, kasne terapije u borbi protiv raznih karcinoma. Obratili su se raznim udrugama u potrazi za pomoći, a mjerodavnima poručuju: "Riješite problem"!

Nekolicina istarskih onkoloških pacijenata gotovo dva tjedna muku muči s nedostatkom reagensa kojima se određuje tim tumora a onda i daljnja terapija, što potvrđuje i ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić: - Da, istina je, povremeno se događa da ne možemo točno na određeni dan ordinirati kemoterapiju nego imamo odmak od dva do tri dana kašnjenja s kemoterapijom zbog nemogućnosti isporuke odnosno nedostave određenih lijekova od strane veledrogerija.

Jedina istarska opća bolnica ima četiri velika dobavljača: - U ovom se slučaju radi o specifičnim lijekovima. Problem nam stvaraju citostatici koji su ekskluziva jedne veledrogerije i onda te lijekove ne možemo naći kod drugih. Tu je znalo doći do kašnjenja od dan, dva ili tri - kaže voditeljica odjela bolničke ljekarne Lara Selovin.

Razlog je to zbog kojega su neki onkološki pacijenti uplašeni, ali iz uprave bolnice smiruju situaciju: - Odgoda od dva dana tim je pacijentima kao da su izgubili kuću, da se tako slikovito izrazim. Odgoda od dva dana nije toliko dramatična, jer se nekad doodi da pacijenti zbog nuspojava imaju odgodu od dva dana. Narudžbe znamo prebacivati s jedne veledrogerije kako bismo nabavili neku paralelu na tržištu, samo da pacijent ne bi ostao zakinut, a to za posljedicu ima i veće financijske izdatke, jer kod jedne veledrogerije imate jednu cijenu - ističe ravnateljica Hrstić.

Veledrogerije su na rubu likvidnosti. Traže od ministarstva zdravstva dvije milijarde kuna do kraja godine, od ukupnoga duga od pet milijardi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.