Hrvatski radio

Radio Pula

U pulskoj Zračnoj luci rekordan broj Britanaca, a značajan pad Rusa

09.11.2015.

11:18

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sezona turističkih letova u pulskoj Zračnoj luci završava danas i počinje ponovno u proljeće 2016. Premda su ove godine mnogi putnici u Istru stigli zrakoplovima, u Zračnoj luci nisu se ostvarila očekivanja o 400 tisuća putnika, a jedan od razloga pada prometa je gubitak gostiju s ruskog tržišta.

Kroz pulsku je Zračnu luku ove godine prošlo 359 tisuća putnika što je šest posto manje nego lani. Razlog je daljni pad prometa s ruskog tržišta, nekoć glavnog u toj luci, kaže direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo. U odnosu prema prošloj godini izgubljeno je 50 posto ruskih putnika, njih 30 tisuća, a smanjen je i broj letova irske niskotarifne zračne kompanije Ryanaira koji je u posljednji trenutak otkazao avioliniju za Pariz i skratio letenje prema Oslu, objašnjava Radmilo.

No, s druge strane zalaganjem na otvaranju novih linija i dovođenjem novih aviokompanija i dalje uspijevaju dobro poslovati. Značajno se povećao broj gostiju s britanskog tržišta. Stiglo je oko 100 tisuća Britanaca, a raste i broj gostiju iz Njemačke i Skandinavije. Dodatne dobre vijesti mogla bi donijeti i činjenica da se i dogodine uz već postojeće, planira uvesti još novih linija. Pregovori za neke od njih su, kaže Svemir Radmilo već počeli.

 

Inače u pulskoj Zračnoj luci sutra počinje treća faza uređenja i prilagodbe prometa šengenskom režimu u međunarodnom odlasku, a trebali biti gotovi krajem siječnja. U izradi je i Master plan razvoja Zračne luke, a u idućih mjesec dana dobit će se i temeljni dokument koji će se aplicirati za novac iz europskih fondova, čime bi se financirali radovi koji će u budućnosti biti ključni za razvoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.