Hrvatski radio

Radio Pula

U pulskom Aquariumu izliječeno i u more vraćeno više od stotinu kornjača

04.01.2020.

16:47

Autor: Klara Dujmović

Morske kornjače oporavljaju se u Aquariumu Pula (foto: HRT Centar Pula)

Morske kornjače oporavljaju se u Aquariumu Pula (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

U pulskom Aquariumu već petnaestak godina djeluje Centar za oporavak morskih kornjača. Tijekom tog je vremena izliječeno i u more vraćeno više od stotinu kornjača. Nedavno je na oporavak stigla mlada glavata želva u prilično teškom stanju. No, zahvaljujući skrbi i njezi polako se oporavlja.

Kornjača Free Wings nedavno je stigla u pulski Centar za oporavak. Izrazito mršava, iscrpljena i s teškom ozljedom zadnje desne peraje. Kornjača se sada dobro opravlja, počela je samostalno jesti, a rana na peraji svakodnevno se čisti i maže antisepticima kako bi se perajica spasila.

Uz Free Wings još su dvije konjače na oporavku. I dok su nekada usred zime stizale zbog pothlađenosti, posljednjih godina dolaze zbog ozljeda udova. Najviše zapetljavanja više nije zbog mreža ribara već zbog otpada koji pluta slobodno morem. Nažalost, to je sve veći problem ne samo u Jadranskom moru već u cijelome svijetu.

Kornjače će na liječenju i opravku osati oko godinu i pol dana, a zatim će se pustiti u more. Od 2006., kada je osnovan Centar, svake se godine to učini s desetak njih. Ovdje je prošlo i opravilo se čak 160 morskih kornjača. Prvenstveno su to glavate želve, jedna od sedam vrsta kornjača što se može mo naći u svijetu.

Glavate su želve strogo zaštićene životinje. Najveća prijetnja njihovu opstanku je čovjek. Ribolov, uništavnje gnijezda, masovni turizam, zagađivanje mora - sve to ova prekrasna bića dovodi na rub opstanka.

Opširnije poslušajte u nastavku.

U pulskom Aquariumu izliječeno i u more vraćeno više od stotinu kornjača

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.