Hrvatski radio

Radio Pula

U pulskom Uljaniku završeno je ukrcavanje barži na heavy lifter

16.11.2015.

15:47

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskom Uljaniku završeno je ukrcavanje barži na brod 'Teal', radi se o specijalnom brodu tzv. heavy lifter, dugačak 180 metara, namijenjen prijevozu teških tereta. Brodogradilišta Uljanik i 3. maj, izgradila su 7 barži za švedsku tvrtku 'Wisby tankers', koje će služiti prijevozu naftnih derivata.

Kako te teglenice ne mogu same ploviti, ukrcavaju se na nizozemski brod, čiji se trup prvo mora potopiti. 

Nesvakidašnja akcija u pulskome zaljevu. Kada je prije nekoliko dana u luku uplovio nizozemski brod Heavy Lifter, prvo ga je trebalo potopiti, odnosno njegov trup. Na moru su ostali vidljivi samo pramac i krmeni dio palube. 

Razina mora bila je 7 metara iznad trupa heavy liftera na koji će se ukrcati barže. Prvo su do broda uz pomoć četiriju tegljača dopremljene 3 vrlo složene LPG barže, koje služe prijevozu ukapljenog plina. Nakon 2 sata, te su teglenice bile smještene iznad trupa velikog broda. Slijedilo je ukrcavanje preostalih četiriju jednostavnijih barži za prijevoz nafte. Ukupna vrijednost je oko 30 milijuna dolara, otprilike kao jedan prosječan brod kakve gradi Uljanik. Nakon ukrcavanja, trup broda ponovno će se podignuti, a za to mu treba oko 18 sati. Heavy Lifter će zatim s teretom zaploviti prema Kolumbiji, jer će se barže koristiti na tamošnjim riječnim plovnim putovima.

Osim transporta, za Uljanik je bio izazov i sama izvedba LPG barži, koje Uljanik dosad nije gradio, rekao nam je Hrvoje Markulinčić, član uprave Uljanika.

Budući da Uljanik sada ima certifikat za izgradnju LPG barži, otvoreno im je još jedno tržište. Uz to, Markulinčić kaže da kriza u gradnji novih brodova pomalo jenjava. Uljanik grupa ima mnogo više upita nego prije, pa sada - kada i u Puli i u Rijeci ima upotpunjenu knjigu narudžbi - može kvalitetnije promišljati koji posao prihvatiti, a koji ne. Naravno, uvijek u skladu s tehnologijom i resursima kojima raspolaže, a temeljeći se na rezultatu poslovanja, odnosno zaradi.

Više možete poslušati u nastavku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.