Hrvatski radio

Radio Pula

U Rovinjskom selu izložbe vina i maslinovog ulja te festival istarske supe

20.01.2017.

14:54

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinjskom Selu danas i sutra održava se tradicionalna fešta Antonja. Obilježit će je izložba vina i maslinovog ulja ali i festival istarskog tradicionlanog pića - supe i to u čak dvije kategorije.

Na ovogodišnju 26-tu izložbu vina te posebno 14-tu izložbu maslinovih ulja, na ocjenjivanje je stigao veći broj uzoraka nego prijašnjih godina, kaže Davor Vivoda vinar i predsjednik udruge Agrorovinj koja organizira Antonju.

Na području Rovinjštine pod nasadima maslina trenutno je oko 250 hektara, dok se vinova loza uzgaja na oko 130 hektara. Površine pod tim kulturama, kao i broj proizvođača stalno raste. Kao i kakvoća njihovih proizvoda, naglašava enolog i član Agrorovinja Kristijan Damjanić.


Antonja u Rovinjskom Selu otvara se u 18 sati 4-tim po redu Festivalom istarske supe. Ali već od 16 sati otvorene su izložbe vina i maslinovog ulja a održavaju se i besplatne vođene degustacije. Najuspješniji na obje izložbe bit će poznati oko 19 sati dok će u 20 sati biti proglašeni i pobjednici u spravljanju istarske supe u dvije kategorije - po tradicionalnoj i kreativnoj recepturi.

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.