Hrvatski radio

Radio Pula

U Rovinju ove sezone stotinjak kruzera

05.07.2015.

16:52

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve važniji segment turizma u Istri je i krstarenje na velikim brodovima za kružna putovanja. Najbolje rezultate bilježi Rovinj gdje se ove sezone očekuje stotinjak uplovljavanja kruzera. 

Sezona krstarenja u Istri počinje rano, već krajem ožujka i traje duboko u jesen Pa premda do sjevernog dijela naše obale stiže znatno manje brodova na kružnim putovanjima nego u Dubrovnik, ipak su sve brojniji i privlačniji. Rovinj se među prvima bolje pripremio za doček većih brodova pa zadnjih godina bilježi samo rast. Od pokojeg broda prije desetak godina do stotinjak koliko će ih ove sezone uploviti u njegovu luku Valdiboru. "Treba nam bolja suradnja na razini Istre i Turističkih zajednica. Iskustva s turistima koji dođu s brodovima na krstarenju izvrsna su. Bojim se da im ne nudimo dovoljno, osobito glede ponude originalnih suvenira, kaže ravnatelj rovinjske Lučke uprave Donald Schiozzi.


U rovinjsku luku od kraja ožujka do danas uplovilo je više od 30 brodova na kružnim putovanjima. Primjerice, toliko će ih u pulsku luku uploviti cijele sezone. U Puli su svjesni kako grad može i treba više pozornosti posvetiti tom segmentu turizma. Pulska Lučka uprava ugovor o izradi studije potpisala je s tvrtkom iz Venecije, koja upravlja s nekoliko luka na Sredozemlju. Njezini čelnici, pulski terminal vide kao tzv. home port. Terminal bi se gradio u nekoliko faza, a investicija se procjenjuje na oko 150 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.